Нигерската хунта обяви, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али

...
Нигерската хунта обяви, че назначава за премиер бившия министър на финансите Али
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер назначи премиер

Нигерската хунта  обяви, че назначава за министър председател някогашния министър на финансите  Али Махаман Ламин Зейн , съобщи Франс прес.

Превратаджиите  оповестиха това с изказване по  националната телевизия , в миг, в който интернационалната общественост се пробва да възвърне конституционния ред в  Нигер .

През 2001 година някогашният президент  Мамаду Танджа назначи Али Махаман Ламин Зейн  за началник на  кабинета  си, а през 2002 година – за министър на финансите, с цел да се оправи със комплицираната икономическа и финансова обстановка в Нигер.

Али Махаман Ламин Зейн  беше  финансов министър  до свалянето на  Мамаду Танджа  с държавен  преврат  през 2010 година, напомня Франс прес.

Междувременно стана ясно, че  изпълняващата длъжността  заместител държавен секретар на  Съединени американски щати Виктория Нюланд  е посетила нигерската столица  Ниамей  и че е провела „ откровени и сложни “ диалози с представители на нигерската хунта, съобщи Ройтерс.

В телефонен диалог с журналисти  Нюланд  сподели, че на срещата представителите на хунтата не са показали интерес към апелите на Съединени американски щати за възобновяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент  Мохамед Базум .

Нюланд  сподели още, че на срещата си с превратаджиите е желала ясно да им каже какво е изложено на риск в връзките между  Съединени американски щати и Нигер  от позиция на даването на икономическа и други типове помощ, в случай че демокрацията в африканската страна не бъде възобновена. Високопоставената американска представителка посочи, че е желала да организира откровен диалог с хората, виновни за слагането под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е допустимо зародилите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд  съобщи, че се е срещнала със самопровъзгласилия се шеф на защитата на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

„ Разговорите бяха извънредно откровени и на моменти сложни, тъй като ние настояваме за решение, което да е артикул от договаряния (…) Те са много твърди в гледната си точка за метода, по който желаят да работят отсега нататък, и той не е в сходство с конституцията на Нигер “, посочи Нюланд.

Разговорът на  Нюланд с Барму и неговия екип е траял два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс

 

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР